mandag den 3. april 2017

Skærtorsdag aften

Aften gudstjeneste i Vollerslev kirke Skærtorsdag d. 13. april kl. 19.30 med efterfølgende kaffe i våbenhuset.

Den sidste aften, det er skærtorsdag aften, holdt Jesus påske med sine disciple. Her tog Jesus brødet og sagde takkebønnen. Han gav dem det og sagde: “Tag det og spis det, det er mit legeme, det er til jer. Gør det, så I altid husker mig.” Han tog også det store bæger med vin, sendte det rundt og sagde: “Drik alle sammen af det. Vinen i bægeret er den nye pagt, det nye forhold mellem jer og Gud. Vinen i bægeret er mit blod, jeg dør for jer. I min død får i tilgivelse for jeres synder. Gør altid sådan, og jeg er hos jer.”

Det er meget kort fortalt. Men Jesus samler sit livs og sin døds betydning i det måltid, han indstifter Skærtorsdag aften.

Billede af Else Bernhardt
På Elses Bernhardts billede her over sidder disciplene til bords i den sidste nat, i en smuk ovensal med rundbuede døre og vinduer som i en romansk kirke. Den syvarmede lysestage brænder i vinduet, som et tegn på det guddommelige nærvær. Rummet er lyst, selv om det kun oplyses af lysestagen og nogle bækkener, der hænger ned fra loftet. Men han som sidder for enden af bordet er verdens lys, det som oplyser ethvert menneske, og alle disciplene undtagen en ser på Jesus. Jesus ved altid, hvem der vender sit blik mod ham.

Billedet illustrerer flere begivenheder. Forræderen Judas findes to gange, han sidder med til bords, og han er den, der rejser sig fra bordet og vender ryggen til Jesus og til dem, der er sammen med ham, og går bort i mørket.

Jesus er i ført en ren hvid kappe, som symboliserer renheden og uskylden, over det røde, som er kærligheden, blodet og lidelsen. Og til venstre for døren står en stor aloe, en plante, som man udvinder helbredende salver af. Dette er et helbredende måltid, her læges menneskers brudte forhold til Gud, her tilgives alle synder.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.